![](https://www.chatas.lt/wp-content/uploads/2018/07/Ayurveda-and-PCOS.jpg)
Gamindami maistą neapsieiname be įvairių prieskonių patiekalams gardinti. Nereta šeimininkė mėgsta ne tik džiovintų prieskonių mišinius, kurie būna specialiai paruošti mėsai, žuviai ar kitiems patiekalams gardinti. Dažnai vazonėliai su prieskoniais atsiduria ant virtuvės palangės, kur tampa ne tik gražia namų puošmena, bet taip pat puikiu šviežiu akcentu bet kuriam patiekalui. Viduržiemio jūros regione augantys prieskoniai yra gerai žinomi, juos naudojame labai plačiai, tačiau ne visi esame susipažinę su lietuviškais prieskoniais ir prieskoninėmis žolelėmis bei vaistažolėmis, kurių mišinių galima įsigyti įvairiose mugėse ar internete.
Kartais mūsų prieskonių žinios apsiriboja tik keliais pagrindiniais prieskoniais, tokiais kaip kajeno pipiras, ciberžolė, šafranas, imbieras, kuminas, čili pipiras, bazilikas ir kiti. Šiuos prieskonius perkame ir naudojame dažniausiai. Tačiau yra labai daug lietuviškų prieskonių, kuriuos vertėtų pabandyti, kadangi jie leis Jūsų patiekalams suteikti unikalų ir puikų skonį. Tikriausiai žinote, kad maistą galima gardinti krapais, kmynais, čiobreliais, mėta ir daugeliu kitų augalų. Dauguma šių augalų galima naudoti arbatai ruošti, jie turi vaistinių savybių. Susipažinkime su keliais iš jų. Tai padės praplėsti Jūsų prieskonių kolekciją.
Derinkite lietuviškus prieskonius tarpusavyje
Šalavijas yra viena iš universalesnių prieskonių. Labiausiai tinka žuviai ir jos patiekalams gardinti, tačiau jį taip pat galima dėti į mėsos gaminius: įvairias dešras, paštetus. Šalaviją galima naudoti ir sūriams gardinti. Puikiai tinka riebios mėsos patiekalams gardinti, ir padeda paslėpti riebalų skonį. Šis prieskonis puikiai dera su kitais lietuviškais prieskoniais, tokiais kaip melisa ar mėta, todėl šalaviją tikrai rasite įvairiuose prieskonių mišiniuose. Šalavijas turi stiprų specifinį kvapą, dėl kurio jis puikiai tinka kovojant su kandimis. Todėl kai kitą kartą užpuls šie kenkėjai, į drobinius maišelius supilkite ne smulkintą levandą, o šalaviją. Nustebsite, kokia tai efektyvi priemonė.
Mairūnas kaip ir šalavijas tinka žuvies patiekalams gardinti. Jis taip pat dažnai naudojamas ir maltai mėsai, mėsos sultiniams ar įvairiems padažams. Mairūnas taip pat turi ir gydomųjų savybių ir padeda raminti nervus, mažina stresą, spartina žaizdų gijimą.Peletrūnas nuo seno naudojamas daržovių konservavimui, salotoms gardinti ar gėrimams aromatizuoti. Jis suteikia patiekalams ypatingą skonį, tačiau su šiuo prieskoniu derėtų elgtis atsargiai. Viena iš peletrūno savybių – apetito skatinimas, todėl jeigu padauginsite, rizikuojate persivalgyti.
Lietuviški prieskoniai ir jų mišiniais yra geras pasirinkimas. Tai puikus pagalbininkas virtuvėje, kadangi prieskoniai, augantys mūsų krašte puikiai tinka mūsų organizmui ir jais gardinant patiekalus galima atrasti netikėtų derinių ir skonių.