Visi žinome šį vaistą. Manau verta sužinoti daugiau.
Laikymas
Medus laikomas stiklinėje, molinėje ar medinėje taroje tamsioje, vėsioje vietoje (tik jokiu būdu ne šaldiklyje – šaltis,kaip ir karštis silpnina medaus gydomąsias savybes, geriausia vis tik laikyti kambario temperatūroje tamsioj vietoj). Reikėtų saugot medų nuo drėgmės, drėgnose patalpose medų galima laikyti tik sandariai uždarytą.
Medaus rūšys
Medų gamina bitės iš surinkto nektaro ir lipčiaus. Nektaro arba žiedų medus, surinktas iš vienos augalų rūšies, vadinamas monofloriniu, o surinktas iš įvairių augalų – polifloriniu. Mo-noflorinio medaus biologinis poveikis organizmui nevienodas.
Liepų medus – šviesiai geltonas, malonaus liepų žiedų kvapo. Vartojamas gydyti peršalimo ligoms (sloga, angina, faringitas, laringitas, bronchitas), kepenų bei inkstų ligoms, pūliuojančioms žaizdoms gydyti.
Aviečių medus – šviesios spalvos, malonaus, bet stiproko kvapo. Vartojamas gydyti peršalimo ligoms.
Kiaulpienių medus – aukso spalvos, kartoko skonio, labai kvapnus. Rekomenduojamas nuo skausmo, kvėpavimo takų uždegimo, padidintam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti.
Rapsų medus – baltas arba šviesiai gelsvas, silpno malonaus kvapo, truputį kartoko skonio. Vartojamas padidintam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti, kepenų ligoms gydyti.
Dobilų medus – šviesiai gelsvas, beveik baltas, švelnaus malonaus skonio. Vartojamas sumažinto skrandžio sulčių rūgštingumui didinti, kepenų ligoms gydyti.
Viržių medus – tamsiai geltonas su rusvu atspalviu, stipraus, panašaus į viržių žiedų kvapą, kartoko skonio. Vartojamas inkstų, šlapimo pūslės, prostatos ligoms gydyti.
Grikių medus – tamsus, rausvas arba beveik rudas, aštraus skonio bei kvapo. Jis turi daugiau geležies ir baltymų, todėl vartojamas nuo mažakraujystės, švelnina vaikų brendimo metu atsirandančius augimo skausmus, ramina nervų sistemą, stiprina organizmą.
Pievų medus yra poliflorinis, t.y. surinktas iš daugelio augalų žiedų, malonaus skonio, geltonas arba gelsvai rusvos spalvos. Jame yra daug aromatinių medžiagų, nemažai B grupės ir C vitaminų. Jis vertingas nusilpusiems ir peršalimo ligoms gydyti.
Lipčiaus medus, surinktas iš amarų išskyrų, skiriasi nuo žiedų medaus. Jame daugiau dekstrinų, mineralinių medžiagų, sacharozės, mažiau invertuoto cukraus, negu nektaro meduje. Ypač daug lipčiuje yra šarminių metalų – kalio ir natrio druskų.
Kadangi lipčiaus meduje mažiau vandens ir daugiau baltymų, dekstrinų, jis 2-3 kartus tirštesnis už žiedų medų. Bičiųžiemos maistui lipčiaus medus netinka, o žmogui jis labai
naudingas.
Kai kurios retai pasitaikančios medaus rūšys turi nuodingų arba toksinių savybių. Toks medus gali būti surenkamas iš virži nių šeimos augalų – rododendrono, azalijos ir andromedos. Nuodingais medaus komponentais yra acetilandromedolas ir kiti reti alkaloidai bei gliukozidai. Tokio medaus valgyti negalima.
Kada negalima vartoti medaus?
Nors retai, bet gali pasitaikyti nuo medaus alergijos atvejų (idiosinkrazija). Tada medaus vartoti negalima. Atsargiai ir labai mažais kiekiais medų gali vartoti nutukę asmenys, nes, esant lėtai medžiagų apykaitai, meduje esantys angliavandeniai, kaip ir kiti saldumynai, gali virsti riebalais. Negalima medaus perduozuoti, nes dideli medaus kiekiai gali pažeisti kasos funkciją, todėl sergantieji kasos ligomis turi vartoti medaus mažai, o susirgę cukriniu diabetu, gali jo paragauti tik leidus endokrinologui. Negalima medaus vartoti viduriuojant, nes medus skatina žarnyno peristaltiką, laisvina vidurius
Informacija iš:
http://www.free-hosting.lt/bitininkas/MEDUS.htm#vartoti
Receptai su bičių produktais:
http://lmedicina.dnp.lt/medus/medaus_receptai.htm
http://bitininkas.tinklapis.lt/RECEPTAI.htm#gydymui
Papildomam pasiskaitymui:
http://www.patiekalai.lt/naujienos_comm … 70_0_7_0_C
20 Responses to “Medus ir kiti bičių produktai”
Labai megstu medu ir valgyti,ir teptis ant saves,pavyzdziui saunoj.Efektas super ❗
Kaukės su medum veidui tai gerai, bet valgyt medaus negaliu, mane nuo jo pykina.
O man medus patinka.. ypac su varskes suriu, zaliais agurkais arba kepintais zemes riesutais 😀 niam niam..
man irgi jis patinka, bet pykina nuo arbatos su medumi..Fui! ❓
Turejau labai gera seneli,tai jis man ir parode,kad galima valgyt medu su varskes suriu ar agurkais.Patinka iki siol ir man.
Kadaise kazkur esu skaicius, kad jei medus pakaitinamas iki aukstesnes nei 34 (o gal 37.. tiksliai nepamenu) laipsniu temperaturos, jis praranda didziaja dali davo vaistingu savybiu.. tai taip iseitu, kad jei i karta arbata idedam, tai geriam kaip su cukrum.. Bet vis tiek medus yra medus.. daugiau visokiu medziagu.. mikro, makro elementai, rugstys.. ir siaip vietoj sacharozes (iprastinio cukraus), bites pagamina (skaldo) fruktoze ir gliukoze.. Per chemija 11kl aiskino 😀
man irgi medus skanu visai 😀
Hehe medus su zaliu agurku… 🙂
sugundei… einu i saldytuva 🙂
Feja rašė:
monika rašė:
hmm man medus irgi nlb patinka bet reiks pabandyt juom pakeisti cukru nes cukru su agurku diewinu 😀
o as noreciau isbandyti kuno masaza su medum..Reikes paprasyt savo vaikinuko, kad pirty padarytu… 🙂
medus yra geeeeris:)~ 😛
Menulio sviesa rašė:
Bandziau,oda pasidaro silkine,kaip kudikio.
Asmeniskai as,vartoju medu,piki ir ziedadulkes.Man labai efektyvu.
Apie medu,manau,zinot .Ziedadulkes irgi.O stai biciu piki vartoju savitai.Aisq,yra spirutinis tirpalas,bet sergant slogom ir kitom lighom,as su juo darau inhaliacijas arba tiesiog degindama,ty laikydama lekstute prie zvakes,pikio nuostabuji aromata leidziu i kambari…Taigi,dezinfekuojamas oras. tai atitiktu smilkalus,bet tiek kad labai sveika. 🙄
mistrale rašė:
Ar to bičių pikio spiritinio tirpalo būna vaistinėse? Ar ieškot spec. parduotuvėse?
geras dalykas tas medus 😉 tevas senesniais laikais visa biciu ferma, gal virs 30 aviliu turejo, tai medaus per akis buvo. nors medaus kazkokia panaceja ir nelaikau.
Sveika medus,bet as jo net saukstelio negaliu paimt..alergija nuo jo.
Mėgstu medų,ypač apelsinų žiedų.mmm…