Kaip manote, ar gaučiau pakankamai vitamino D jeigu vartočiau maisto produktus, kuriuose jo yra? Ar vis dėl to reikia vartoti papildus?
Vitaminas D – riebaluose tirpus vitaminas. Dar kitaip vadinamas „Saulės vitaminu“. Skaitykite toliau ir sužinosite, kaip šis vitaminas padeda jūsų sveikatai. Šiame straipsnyje taip pat rasite informacijos apie maisto produktus, kurie turi vitamino D.
Kuo jis naudingas?
Vitamino D gamybai žmogaus organizme yra panaudojamas cholesterolis. Šis vitaminas itin svarbus kaulams, nes padeda išvengti tokių ligų kaip rachitas, osteomaliacija (kaulų minkštėjimas) bei osteoporozė. Jis taip pat skatina dantų augimą bei apsaugo dantų emalį nuo dėmių susidarymo. Vitaminas D palaiko raumenų tonusą bei reguliuoja kalcio ir fosforo apykaitą organizme. Pastarasis vitaminas ne tik teigiamai veikia imunitetą, bet ir sumažina tikimybę susirgti depresija.
Kokiuose maisto produktuose randamas?
Šio vitamino mes galime gauti vartodami tokius produktus kaip: kiaušiniai, ikrai, riebi žuvis, žuvų taukai, sviestas, kepenys, pienas, sūris. Žmogaus organizme vitaminas D susidaro odoje dėl saulės šviesos skleidžiamų ultravioletinių spindulių poveikio.
Kuo žalingas vitamino D perdozavimas?
Vitaminas D kaupiasi organizme, todėl jį nesunku perdozuoti. Dėl šios priežasties žmogus gali ne tik jausti bendrą organizmo silpnumą, pykinimą ar pablogėjusį apetitą, bet ir pradėti vemti, viduriuoti. Šio vitamino perteklius gali sukelti širdies ritmo, inkstų veiklos sutrikimus. Be to jis gali paskatinti akmenų susidarymą inkstuose bei aterosklerozę.
Žmonės, kurie priklauso vitamino D rizikos grupei:
Žmonės sergantys kepenų, inkstų ligomis
Vyresnio amžiaus žmonės
Nutukę žmonės
Kūdikiai, kurie maitinami krūtimi
paimta is zinom.lt
Tai dar ir su stresu padeda organizmui tvarkytis. As tai EFAs + B Complex geriu, tai kazkaip daug lengviau man diena praeina :))